Wat houdt het in

Ambitie is het sleutelwoord om naar de top te komen. Daarom biedt stARTISTcoaching jou de ruimte en kennis om ALLES eruit te halen wat er bij jou inzit. 

Hieronder vindt je een overzicht over alle thema's die we kunnen behandelen en verschillende methodes die ik gebruik om je optimaal te kunnen helpen met jouw vraagstuk. 

Elk coachingstraject wordt individueel samengesteld, want jij bent uniek. Wat er uiteindelijk in jouw coaching pakket zit gaan we na een eerste gesprek samen vastleggen.

DSC03314_edited.jpg
Mentale
coaching

Dag blokkades!

 

artistcoaching
Praktijkgerichte coaching

Coaching in

zang, dans en/of spel

FB_IMG_1504942003510_edited.jpg
Auditie-
voorbereiding

Coaching bij alle vraagstukken rondom audities, bvb voorbereiding auditiemateriaal

Pilates

Flow Pilates voor body and mind - fit voor elke uitdaging

deutsch.jpg
Duits voor
musicalartiesten

Coaching specifiek voor

de Duitse musical markt

Freelancer
worden

Hulp bij opzetten van je eigen  onderneming

 

Mentale coaching - dag, blokkades!

Mentaal fit

voor het werkveld

Het theatervak is niet altijd even makkelijk. Je wordt constant geconfronteerd met meningen en kritiek van anderen. Om dit aan te kunnen, moet je sterk in schoenen staan. Je moet weten waar je staat, wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw valkuilen zijn. Vooral jouw authenticiteit is de sleutel naar succes. Door volledig jezelf te (kunnen) zijn, onderscheid je jezelf van de rest. Want dat maakt jou uniek en niet inwisselbaar voor anderen. 

In de coaching gaan wij daarom op zoek naar jouw authentieke zelf: Wie ben jij? Wat is jouw drijfveer? Waar liggen jouw krachten? Waar zal je aandacht aan moeten geven?

 

Het is makkelijker om je doel te halen als je deze helder voor ogen hebt. We gaan daarom in onze gesprekken dieper in op wat je van het theatervak verwacht. Waar zie je jezelf? Welke rollen zou je willen spelen? Welke stukken zou je het liefst willen doen? Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? Is dit reëel? 

 

In deze zoektocht kun je ook nog een ander aspect tegenkomen: gebeurtenissen uit je verleden kunnen je namelijk zodanig belemmeren dat je hier, zonder het te weten, hinder van ondervindt. Ben je gepest? Heb je vaak gehoord dat je iets niet kan? Heeft iemand (te) hoge verwachtingen in jou (misschien heb je die zelf wel)? 
Dit kunnen ook onbewuste dingen zijn. Om deze alsnog op te kunnen sporen gebruik ik voor de coaching een aantal krachtige methodes:

Co-Active

Coaching

Er zijn talloze gesprekstechnieken om achter de onderliggende kern van jouw probleem te komen. Dit is naar mijn mening één van de meest efficiënte.

Waarom?

We zijn eraan gewent om te luisteren met een eigen 'filter'. Als je naar iemands verhaal luistert denk je snel aan je eigen ervaringen. Eventueel advies geef je veelal vanuit jouw eigen perspectief. Voor anderen weet je altijd 'heel goed' wat ze het beste kunnen doen om een probleem op te lossen, voor jezelf lukt dat meestal minder goed. 

Stel je nou voor dat je een tweede paar hersenen erbij krijgt voor het oplossen van jouw probleem. En een navigator, die je door je eigen gedachten loodst.

Je krijgt een neutrale kijk op je gedachten van een derde persoon. Door het herhalen van je uitspraken en vragen te stellen helpt je coach jou bij het ontrafelen van jouw probleem zodat je er zelf goed naar kunt kijken en je eigen conclusies kan trekken. Omdat de daaruit resulterende oplossingen uit JOUW komen, liggen ze dichter bij jezelf. Daardoor is het waarschijnlijker dat je ze daadwerkelijk toe gaat passen.   

Dat is Co-Active Coaching in het kort.  

Nog meer weten over deze methode? Klik dan hier.

PMA

Een heel efficiënte methode om "oud zeer" op te lossen, dat nog steeds invloed op je huidige leven heeft.

Reageer je soms heel heftig op woorden, personen of situaties, die eigenlijk heel droog bekeken niet zoveel voorstellen? Kan je helemaal uit je stekker gaan als iemand zich op een bepaalde manier gedraagt?

Stel je voor je zit met je collega te wachten bij de auditie. Je ben supergoed voorbereid, je materiaal goed geoefend en je hebt er eigenlijk enorm veel zin in. Je kijkt om je heen en je blik valt op een rode tas. Op eens zakt de moed je in de schoenen. Was het wel zo een goed idee om hierheen te komen? Je wordt toch wel weer afgewezen. Je mag naar binnen en de auditie loopt verschrikkelijk, alles gaat mis wat maar mis kon gaan. Als je thuis komt voel je je belabberd. Misschien moet ik toch maar ander werk gaan doen.. 

Het is zeer waarschijnlijk dat je vanuit een eerdere, waarschijnlijk onbewuste ervaring reageert, niet op de daadwerkelijke situatie van dit moment. Je zintuiglijke waarneming activeert onbewust een oude emotie uit een verleden situatie. Dit kan helaas grote invloed hebben op je huidige leven. 

Door het inzetten van een PMA (=Progressive Mental Allignment) help ik jou, deze situatie uit je onderbewuste naar boven te halen en bewust te maken, zodat je uiteindelijk zo kan reageren als je het zelf wilt.   

Meer weten over deze methode? Klik hier.

The Work

Vaak zitten we met overtuigingen in ons hoofd die voor ons waarheid zijn geworden.

“Mijn moeder doet er alles aan om mij onderuit te halen!”

 “Ik ben niet goed genoeg!”

“Ik ben altijd slecht in audities doen!” 

 

Komen deze uitspraken je bekend voor? Door eraan vast te houden, houden we onszelf tegen om te groeien. Dit kan een bescherming zijn om een bepaalde grens niet over te hoeven gaan.

Met Katie Byron’s ‘The Work’ toets je deze overtuigingen op een hele inzichtelijke manier en kijk je waar de oorsprong ervan ligt, zodat je deze negatieve overtuigingen overboord kan gooien. 

Hartcoherentie

Bewuste ademhaling is een schakel tussen body en mind. Ons zenuwstelsel, dus ons gehele systeem, kent drie staten: 

 • veiligheid

 • vecht of vlucht

 • immobilisatie

Bij elke staat hoort een bepaalde eigen fysiologie, die invloed op alle vitale functies van ons systeem heeft. 

 

Coaching in zang/dans/spel

Kickstart - 

De analyse

Bijna elk traject begint met de “Kickstart”. In twee sessies gaan we achterhalen waar je nu staat en maken we een plan van aanpak aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat heb je tot nu toe gedaan?

 • Wat kun je nu?

 • Welk type ben jij?

 • Welke stijl past het beste bij jou?

 • Wat wil je graag doen?

 • Wat houdt jou tegen om daar te komen?

 • Waaraan moet nog gewerkt worden om dat doel te halen?

 • Welke stappen moet je in het vervolg gaan zetten?

Hoe doen we dit?  Klik hier voor verdere informatie.

Dans

We werken samen aan je danstechniek vanaf het punt waar je nu staat. 

Dit kan in een tal verschillende dansstijlen:

 • Klassiek ballet 

 • Spitzetechniek (dit vereist een bepaald technisch level)

 • Jazz- en musical-/ showdans - hieronder vallen ook specifieke stijlen zoals Charleston, Fosse, etc.

 • Tapdans

 • Modern

 • Streetdance

De dansstijl is eigenlijk onbelangrijk. In de coaching versterken we precies wat jij nodig hebt en binnen jouw fysieke mogelijkheden ligt.

Hierbij zullen we altijd met een korte warm-up starten en daarna aan jouw vraagstuk werken. 

Zang

Het belangrijkste is: Wat wil jij graag leren? 

Of je nou een nummer voor een auditie moet voorbereiden, je repertoire wilt uitbreiden of gewoon een bepaalde klankkleur beter onder de knie krijgen, je hebt het zo voor elkaar! 

We werken met CVT (=Complete Vocal Technique). In deze zangtechniek wordt vanuit bepaalde klanken gewerkt, die automatisch je techniek aanpassen. Je past dit direct in het nummer toe, dat je wilt zingen. 

Ook aan je muzikaliteit gaan we sleutelen. Hoe zou het zijn om een lied helemaal je eigen te kunnen maken? Je eigen 'flavour' toevoegen? We gaan op zoek naar jouw stem, timing en invulling. 

 

Wat misschien zelfs nog belangrijker is dan de techniek is het gevoel waarmee je zingt. Zelfs met een vlekkeloze zangtechniek kan het nog zijn, dat je niet geraakt wordt door iemands stem.

En het maakt niet uit, in welke zangstijl je zingt, deze techniek kan voor alle zangstijlen ingezet worden. 

In een coaching sessie met zang gaan we ook op je ademsteun in, ontwikkelen samen een individuele inzing-routine voor jou en werken gericht aan jouw coachingvraag. 

Spel

Acteren is niet alleen een trucje. Hoe dichter je bij jezelf kunt zoeken naar bepaalde emoties, hoe geloofwaardiger je een personage neer kunt zetten.

 

Uitgaand van jouw ervaring gaan we de verdieping in. We gaan op zoek naar het antwoord op ‘de vijf W’s’. Wie, wat, waar, wanneer, waarom? Als je een personage speelt is het belangrijk om deze rolverdieping voor jezelf helder te hebben.

 

Verder gaan we proberen om zo dicht mogelijk bij jouw eigen emoties te komen en ervoor zorgen dat je deze kunt inzetten voor een bepaalde rol.

 

Flow Pilates - Fit body equals fit mind

Online -

via Zoom

Als zanger, danser en acteur is je lijf je instrument. Daarom is het essentieel dat je je lijf goed onderhoudt. Zeventien jaar geleden heb ik voor mezelf de perfecte manier gevonden om dit te doen: Flow Pilates!

Terwijl ik het liefst zware en technische lessen deed, is dit iets waar ik in ben blijven hangen.

Waarom? Het heeft me van mijn rugklachten afgeholpen en mijn zang heeft meer 'body' gekregen. Verder geeft het gewoon heel veel energie en door de werking op je diepe spieren wordt je lichaam steeds sterker. Hierdoor kan je lichaam veel meer aan, wat handig is als je in verschillende stijlen wilt dansen.

Wat is er zo bijzonder aan? Lees hier verder

On demand

Even geen tijd om in de ochtend deel te nemen? Dan kun je altijd de les van de dag “on demand” volgen. Zo blijf je alsnog fit, in je eigen tijdsschema. 

Klik hier om direct naar de video te gaan.

 

Voor een 

baan

Heb je moeite met het vinden van de audities die echt bij je passen?

Gaat alles met het voorbereiden voor een auditie super goed, maar komt het er bij audities nooit uit?

Of heeft jouw zelfvertrouwen een knauw gekregen door de afwijzingen die je hebt gekregen?

Dan gaan we aan de slag om jou sterker in je schoenen te laten staan.

 

In dit vakgebied liggen de banen vaak niet voor het oprapen en daarom is goed presteren op een auditie heel belangrijk. Ook het hebben van een goed netwerk is heel belangrijk. Hoe bouw je dat op en waar vind je de juiste audities?

 

Lees hier verder...

In Duitsland

Nederland heeft inmiddels heel wat producties in verhouding met de grootte van het land, maar dit valt eigenlijk in het niet als je het vergelijkt met de hoeveelheid producties in Duitsland en Oostenrijk. In deze landen hoort theater namelijk echt bij de cultuur en is daar ook meer subsidie voor. Daarom zijn er ook heel veel kleine theaters en producties.

 

In deze landen worden musicals en theaterstukken vrijwel altijd in het Duits opgevoerd.

Om een auditie in Duitsland of Oostenrijk te doen, zal je daarom altijd een stuk, lied of monoloog in het Duits moeten voorbereiden.

Wil jij de overstap maken? Ga hier verder.

 
 

Auditie 

in het Duits

Als Oostenrijkse, die in Nederland Nederlands heeft geleerd, ken ik de valkuilen van deze beide talen. Door mijn werk als vertaalster heb ik mijn woordenschat steeds meer uitgebreid en kan ik je daarom snel en doelgericht met het begrip van de taal en je uitspraak helpen. En omdat ik zelf in Duitsland in het theater heb gewerkt, ken ik de theaterwereld en gebruiken daar goed. Dit kan jou een voorsprong opleveren.

Wil jij deze overstap maken?

Door mijn connecties en ervaring in Duitsland heb ik genoeg kennis over de Duitse markt om samen met jou een passende plek voor je te vinden.

Ik laat je zien waar je audities kunt vinden, help je bij het opstellen van een sollicitatie-mail, kijk mee in de correspondentie met de potentiële opdrachtgever en help je bij het doorlezen van documenten.

Voorbereiding

Vaak krijg je wat materiaal opgestuurd. Is dit niet zo, dan gaan we op zoek naar materiaal dat bij jou past en daaraan sleutelen.

Als je een lied in het Duits moet zingen, lopen we de hele tekst door op uitspraak en vertalen de tekst, zodat je weet wat je zingt.

We kijken ook samen hoe je je kan voorstellen bij de jury en bespreken wat je misschien in Duitsland tegen kan komen bij een auditie. 

Contracten

Als het is gelukt met de auditie gaat het proces verder. In het beste geval krijg je een contract aangeboden, uiteraard weer in het Duits.

Samen nemen we alle documenten door en bekijken de contractuele afspraken. Ik help jou bij de communicatie met de toekomstige opdrachtgever zodat je verzekerd van bent niets over het hoofd te zien en een goede indruk achter te laten.

Opeens

ben je

ondernemer

In het theatervak heb je vrijwel nooit een vaste baan. Hierdoor ga je van contract naar contract. Heb je veel verschillende losse opdrachten? Dan kun je deze steeds laten verlonen door een verloningsbedrijf of je kunt freelancer worden. Het is echter wel slim om goed over deze keuze na te denken.

 

Als freelancer heb je een aantal belastingtechnische voordelen, maar er komt ook veel extra werk bij kijken. Je maakt bijvoorbeeld je eigen facturen en je moet je administratie goed op orde hebben. Veel mensen denken hier te makkelijk over en lopen vervolgens tegen een hoop dingen aan.

 

Samen kijken naar jouw situatie. Ben jij geschikt voor het ondernemerschap? En hoe bepaal jij je eigen tarief? 

We kijk naar de volgende onderdelen: 

 • Inschrijven bij de KvK (welke naam ga je gebruiken, etc.)

 • Opzetten van je administratie

 • Facturen schrijven

 • Boekhouding

Zo kun jij met een zeker gevoel jouw eigen onderneming beginnen.