Hoe vind ik audities

Je bent nu klaar met je opleiding en ready to go, hup, het werkveld in! Maar hoe kom je nou eigenlijk te weten waar een auditie is? Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Ik heb de ze even voor je op een rij gezet:

Via internet

Op internet vind je natuurlijk best veel. Google maar eens gewoon 'auditie theater' en je komt snel bij talloze sites uit. Hierbij moet je goed op letten welke woorden je kiest. 

Goede zoektermen zijn 'auditie' en uiteraard waar je auditie in wilt gaan doen ('dans', 'zang', 'acteren', 'toneel', 'theater'). Ook het toevoegen van een land kan helpen (internationaal kun je het beste in het Engels zoeken).

Goede gratis sites om op te zoeken zijn:

Dans:

https://dancingopportunities.com/category/auditions/

http://au-di-tions.com/

https://www.danceeurope.net/auditions-jobs/

https://www.tanznetz.de/termine/auditions

https://www.backstage.com/casting/open-casting-calls/dance-auditions/

https://thedanceplatform.com/category/auditions/

 

Zang:

https://www.muzikantenbank.eu/advertenties/muzikanten-gezocht/zanger-zangeres

Musical: 

https://www.stage-entertainment.nl/nl/casting

https://www.musicalweb.nl/tags/audities

Spel/Film: 

https://filmvacatures.nl/?action=plist&id=26&reset=1

Een andere optie zijn betaalde sites, waar je ook je cv kan uploaden. Het voordeel hiervan is dat je de werkgevers gericht kunt benaderen. 

In Nederland is een van de bekendste platvormen Audities.nl (https://audities.nl/).

 

Een van de bekendste betaalde sites internationaal voor theater is Stagepool (https://en.stagepool.com/) Op deze pagina vind je zo ongeveer alle banen rondom theater en tv. Je kunt zelf je zoekprofiel instellen en je cv en ander materiaal direct opsturen naar de werkgever. (zie ook 'Duitstalige audities').

In een Kickstart traject zal ik altijd passende audities voor jou uitzoeken.

Via een agency

Bij een agency moet je je niet alleen betaald inschrijven maar vaak ook bemiddelingskosten betalen voor je audities. Dit kan in vorm van een ledenbijdrage of per klus. 

 

Voordeel is dat werkgevers vaak een agency direct benaderen om geschikte kandidaten te vinden. Zij kiezen dan weer uit hun bestand en sturen jou gericht naar audities waar zij van denken dat jij op de beschrijving past. 

Agency's in Nederland:

https://www.stentcasting.nl/

https://www.moederannecasting.nl/werk

Probeer ook hier gewoon te zoeken. 

Via je netwerk

Hieronder vallen niet alleen de mensen die je kent maar ook Social Media, zoals bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Door #hashtags kun je veel vinden maar ook door simpel op een woord te zoeken.  

Een paar voorbeelden:

https://www.facebook.com/theatervacatures/

https://www.facebook.com/groups/114472098746827

Praat ook regelmatig met klasgenoten of andere mensen - die je uit het vak kent - over audities en jouw eigen proces. Het lucht niet alleen op dat je met andere 'lotgenoten' kunt delen hoe het bij jou gaat maar je komt ook misschien weer nieuwe dingen te weten.

En vergeet ook niet bij een auditie met je mede-auditanten te sparren. 

Don't be shy! Iedereen in het theatervak moet vaak auditie doen en zit waarschijnlijk met dezelfde dingen als jij. :) 

Via een agent

Een agent in dienst nemen klinkt misschien very Hollywood maar vooral als je het zelf lastig vind om met toekomstige werkgevers te communiceren kan het voor jou de uitkomst zijn. 

Agenten hebben vaak connecties in, en informatie over het werkveld waar jij privé niet zo makkelijk aan kunt komen. Ze krijgen vaak audities direct van een theater of company doorgespeeld en maken dan een keuze wie uit hun bestand bij de rolomschrijving past. 

Het 'nadeel' hiervan is dat jij een percentage van jouw salaris aan de agent betaald. Echter, als het een goede agent is, gaat hij er bij de onderhandelingen met je toekomstige werkgever rekening mee houden zodat jij daar financieel gezien weinig van merkt. 

Ik zelf heb in mijn eigen carrière nooit een agent nodig gehad en alles zelf geregeld. Maar zoals ik al zei is dat zeer persoonlijk. Alsnog heb ik via andere wegen met agenten kennis mogen maken, waar ik jou uiteraard graag heen bemiddel.