top of page
Tekstbegin

Hartcoherentie - stress onder controle

Bewuste ademhaling is de schakel tussen body & mind - lichaam & geest

 

Ons zenuwstelsel, dus ons gehele systeem, kent drie staten: 

  • veiligheid

  • vecht of vlucht

  • immobilisatie

Bij elke staat hoort een bepaalde eigen fysiologie, die invloed op alle vitale functies van ons systeem heeft. 

​Tegenwoordig voelen we vaak stress. Stress is eigenlijk een chemische reactie die in je lichaam plaats vindt op het moment dat er iets gebeurt wat je spannend vindt of druk veroorzaakt. Deze chemische reactie heeft het doel om je lichaam klaar te maken voor een vecht of vlucht reactie. Dit mechanisme stamt uit de oertijd waar we daadwerkelijk bij gevaar moesten vechten of vluchten. Het hormoon adrenaline komt vrij. Dit zorgt ervoor dat je in een soort opperste staat van paraatheid bent.

 

Gedurende de dag komen we vaak in situaties waarin het lichaam automatisch in deze vecht-/vluchtstand schiet, maar je kunt je op dat moment niet uiten en moet rustig blijven. Denk hier bijvoorbeeld aan een toeterende auto waar je van schrikt.

Maar tegenwoordig zijn al deze situaties lang niet meer levensbedreigend. Je lichaam maakt alsnog adrenaline aan, het wordt echter daarna niet opgebruikt, waardoor je in een constante staat van paraatheid blijft, lees stress. 

Met een regelmatige (coherente) ademhaling bereik je via de regulering door het hart weer de veilige toestand. Je zet je lichaam in een gunstige fysiologische staat: rust om betere beslissingen te maken en optimaal te functioneren. Dat is de basis van hartcoherentie. ​

 

Door het ademen in een regelmatige sinusgolf geef je jouw systeem het signaal dat alles in orde is. Als je de ademhaling bewust naar het ideale ritme toe brengt gaat jouw hart na een tijdje in het ritme mee, daarna volgen je hersenen. Het resultaat is dat je jezelf rustig maakt. 

Hierdoor bereik je een groeimodus, waarin je in staat bent om alles duidelijk te zien en bewuste beslissingen te maken.

​Waar heb jij dit in het theater voor nodig? 

Stel je voor je staat bij een auditie en je staat voelt de stress. Hoe fijn zou het zijn dat door het automatiseren van het ademproces je in een seconde in je meest ideale staat zou kunnen gaan? Relaxed auditie doen, daar gaan we voor! 

Wil je nog meer weten over het 'technische aspect' van Hartcoherentie?

Kijk dan hier

Benieuwd wat deze methode voor jou kan doen? Vraag een sessie aan en ervaar het zelf!

bottom of page