Mentale coaching - dag, blokkades!

Mentaal fit

voor het werkveld

Het theatervak is niet altijd even makkelijk. Je wordt constant geconfronteerd met meningen en kritiek van anderen. Om dit aan te kunnen, moet je sterk in schoenen staan. Je moet weten waar je staat, wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw valkuilen zijn. Vooral jouw authenticiteit is de sleutel naar succes. Door volledig jezelf te (kunnen) zijn, onderscheid je jezelf van de rest. Want dat maakt jou uniek en niet inwisselbaar voor anderen. 

In de coaching gaan wij daarom op zoek naar jouw authentieke zelf: Wie ben jij? Wat is jouw drijfveer? Waar liggen jouw krachten? Waar zal je aandacht aan moeten geven?

 

Het is makkelijker om je doel te halen als je deze helder voor ogen hebt. We gaan daarom in onze gesprekken dieper in op wat je van het theatervak verwacht. Waar zie je jezelf? Welke rollen zou je willen spelen? Welke stukken zou je het liefst willen doen? Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? Is dit reëel? 

 

In deze zoektocht kun je ook nog een ander aspect tegenkomen: gebeurtenissen uit je verleden kunnen je namelijk zodanig belemmeren dat je hier, zonder het te weten, hinder van ondervindt. Ben je gepest? Heb je vaak gehoord dat je iets niet kan? Heeft iemand (te) hoge verwachtingen in jou (misschien heb je die zelf wel)? 
Dit kunnen ook onbewuste dingen zijn. Om deze alsnog op te kunnen sporen gebruik ik voor de coaching een aantal krachtige methodes:

Co-Active

Coaching

Er zijn talloze gesprekstechnieken om achter de onderliggende kern van jouw probleem te komen. Dit is naar mijn mening één van de meest efficiënte.

Waarom?

We zijn eraan gewent om te luisteren met een eigen 'filter'. Als je naar iemands verhaal luistert denk je snel aan je eigen ervaringen. Eventueel advies geef je veelal vanuit jouw eigen perspectief. Voor anderen weet je altijd 'heel goed' wat ze het beste kunnen doen om een probleem op te lossen, voor jezelf lukt dat meestal minder goed. 

Stel je nou voor dat je een tweede paar hersenen erbij krijgt voor het oplossen van jouw probleem. En een navigator, die je door je eigen gedachten loodst.

Je krijgt een neutrale kijk op je gedachten van een derde persoon. Door het herhalen van je uitspraken en vragen te stellen helpt je coach jou bij het ontrafelen van jouw probleem zodat je er zelf goed naar kunt kijken en je eigen conclusies kan trekken. Omdat de daaruit resulterende oplossingen uit JOUW komen, liggen ze dichter bij jezelf. Daardoor is het waarschijnlijker dat je ze daadwerkelijk toe gaat passen.   

Dat is Co-Active Coaching in het kort.  

Nog meer weten over deze methode? Klik dan hier.

De fysieke helende reis -

The Journey 

Wat als je nou steeds dezelfde blessure krijgt? Of je een ander fysiek probleem hebt dat maar niet weg wil gaan of elke keer weer terugkomt?

Je lichaam is nauw verbonden met je geest. Dit is zelfs wetenschappelijk onderbouwt als je op celniveau kijkt. Een groep zeer kleine eiwitten, neuropeptiden, zijn de boodschappers die onze emoties overbrengen. Neuropeptiden worden in het gehele lichaam aangetroffen, vooral in het zenuwstelsel, bereiken alle cellen en functioneren als één lichaam-omvattend netwerk. 

Om het met makkelijkere woorden samen te vatten:

"Your body is your subconscious mind." (bron: Dr. Candace Pert) 

Daarom is de "Helende Reis" van Brandon Bays een effectieve methode om emotionele en fysieke blokkades op te sporen en op te lossen. Bij de fysieke reis ga je 'op reis' door je lichaam naar een fysieke aandoening, allergie, last, kwaal etc. Oftewel daarheen, waar zich onverwerkte ervaringen - en daardoor emoties - hebben vast gezet. Daar, op cellulair niveau, is de oorzaak te vinden van de belemmeringen die oorzaak zijn van jouw blessure of gebrek. Heb je de oorzaak gevonden en een plek gegeven kan weer alles vrij stromen.

Deze methode wordt ook toegepast bij fysieke, emotionele en/of gedragsproblemen; bij angsten en fobieën; bij slaap- en eetstoornissen; bij leerproblemen; en bij rouwverwerking en depressies. 

PMA

Een heel efficiënte methode om "oud zeer" op te lossen, dat nog steeds invloed op je huidige leven heeft.

Reageer je soms heel heftig op woorden, personen of situaties, die eigenlijk heel droog bekeken niet zoveel voorstellen? Kan je helemaal uit je stekker gaan als iemand zich op een bepaalde manier gedraagt?

Stel je voor je zit met je collega te wachten bij de auditie. Je bent supergoed voorbereid, je hebt het materiaal goed geoefend en eigenlijk enorm veel zin in. Je kijkt om je heen en je blik valt op een rode tas. Op eens zakt de moed je in de schoenen. Was het wel zo een goed idee om hierheen te komen? Je wordt tóch weer afgewezen... Je mag naar binnen en de auditie loopt verschrikkelijk, alles gaat mis wat maar mis kon gaan. Als je thuis komt voel je je belabberd. "Misschien moet ik toch maar ander werk gaan doen.. "

Het is zeer waarschijnlijk dat je vanuit een eerdere, waarschijnlijk onbewuste ervaring reageert, niet op de daadwerkelijke situatie van dit moment. Je zintuiglijke waarneming activeert onbewust een oude emotie uit een verleden situatie. Dit kan helaas grote invloed hebben op je huidige leven. 

Door het inzetten van een PMA (=Progressive Mental Allignment) help ik jou, deze situatie uit je onderbewuste naar boven te halen en bewust te maken, zodat je uiteindelijk zo kan reageren als je het zelf wilt.   

Meer weten over deze methode? Klik hier.

The Work

Vaak zitten we met overtuigingen in ons hoofd die voor ons waarheid zijn geworden.

“Mijn moeder doet er alles aan om mij onderuit te halen!”

“Ik ben niet goed genoeg!”

“Ik ben altijd slecht in audities doen!” 

 

Komen deze uitspraken je bekend voor? Door eraan vast te houden, houden we onszelf tegen om te groeien. Dit kan een bescherming zijn om een bepaalde grens niet over te hoeven gaan.

Met Katie Byron’s ‘The Work’ toets je deze overtuigingen op een hele inzichtelijke manier en kijk je waar de oorsprong ervan ligt, zodat je deze negatieve overtuigingen overboord kan gooien. 

Hartcoherentie

Bewuste ademhaling is een schakel tussen body en mind. Ons zenuwstelsel, dus ons gehele systeem, kent drie staten: 

  • veiligheid

  • vecht of vlucht

  • immobilisatie

Bij elke staat hoort een bepaalde eigen fysiologie, die invloed op alle vitale functies van ons systeem heeft. 

Ben jij klaar om door te pakken? Neem vrijblijvend contact op en laat ons kijken wat ik voor je kan doen!

of wil je liever live contact?