top of page

Welkom, theater professional!


Je bent nu al sinds een tijdje bezig in het vak, maar je hebt het gevoel dat het niet (meer) zo soepel loopt als jij dat zou willen. 

Of je bent net klaar met je opleiding als uitvoerende artiest maar je weet nu eigenlijk niet hoe je aan een baan komt.

Als artiestenbegeleider help ik je graag bij de volgende issues:

 • ​Je had een heel ander idee hoe het werkveld zou zijn en nu vraag je je af of het wel het juiste voor je is

 • Je doet dit nu al sinds een tijdje maar je hebt het gevoel dat je niet echt verder komt met je carrière of misschien iets anders wilt doen

 • De vraag "Ben ik dan wel goed genoeg?" blijft altijd een rol spelen, zelfs als je werkt 

 • Je werkt in een productie maar elke keer als je na je optreden naar huis gaat of na de productieperiode val je in een zwart gat

 • Audities doen blijft lastig en zenuwslopend

 • Je gaat naar elke auditie die er is maar uiteindelijk krijg je altijd te horen: "Helaas hebben we voor iemand anders gekozen" en krijgt maar zelden een gig

 • Je raakt gefrustreerd over alle tijd en geld dat je spendeert aan audities en lessen zonder dat het iets oplevert

 • Eigenlijk weet je niet in welke soort shows je echt past

 • Je wilt wel graag in Duitsland auditie doen maar je Duits kan een oppoetsbeurt gebruiken

 • Je zou eigenlijk graag gericht aan bepaalde vaardigheden zoals ballet, tap, danstechniek, zangtechniek, liedinterpretatie, monologen of algemeen aan je spel één-op-één willen werken

 • Je bent bezig met het opzetten van je eigen productie en zou je het fijn vinden om met iemand te sparren


Herken je je in één van dez
e uitspraken? Dan ben je hier aan het juiste adres! 

Waarom stARTISTcoaching? 

Als artiest is het belangrijk om te weten wat jouw kracht is en waar je in uitblinkt, zodat je niet van een oordeel van één individueel persoon van je stuk wordt gebracht. Maar het werk is natuurlijk nauw verbonden aan jou, jij bent het product! Hierdoor kun je vaak van twijfels overmant worden. Je trekt je alle kritiek toch aan en probeert je aan te passen, zodat je de volgende keer wel slaagt.

Maar raad eens: volgende keer krijg je misschien een ander commentaar, dat precies het tegenovergestelde inhoudt. Dit kan uiteindelijk het dagelijkse leven heel zwaar maken en je plezier aan het werk bederven. 

Ambitie is het sleutelwoord om naar de top te komen. Maar soms kan je deze ambitie ook in de weg zitten. Artiesten hebben soms de neiging om over persoonlijke issues heen te stappen en zich volledig in werk te storten. Zolang je met werk bezig bent is er niks aan de hand. Maar als je alleen bent voel je je helemaal beroerd. De oorzaak hiervoor kan zonder dat je er van bewust bent in je verleden liggen. Pas als het onbewuste naar het oppervlak hebt gehaald kun je weer vrijuit leven en van je succes genieten.  

Het maakt niet uit wat jouw issues zijn, er is een ideale staat voor jou waar jij je wél goed in voelt! Juist het stukje, dat jou anders maakt dan anderen gaat jou brengen waar je naartoe wilt. Het is belangrijk om jouw unieke, authentieke zelf te ontdekken en in te zetten en je spoken uit het verleden voorgoed gedag te zeggen.

Zo kun jij een positieve mindset ontwikkelen en uiteindelijk stralen op het podium!

 ​

Daarom gaan we in een individueel aangepast coachingstraject:

 • samen naar jouw individuele kwaliteiten en wensen kijken; 

 • gaan we op zoek naar eventuele blokkades die je misschien onbewust tegenhouden en nemen ze weg; 

 • maken een stappenplan hoe jouw verdere weg eruit gaat zien en hoe je daar komt; 

 • en effenen zo jouw pad naar succes! 


Misschien kom je erop uit dat je helemaal klaar bent met op toneel staan.

Misschien komt er juist naar boven dat jij meer eruit wilt halen en het absoluut jouw passie is.
We gaan in ieder geval op zoek naar wat jij nodig hebt om (weer) lekker in je vel te zitten en die struikelblokken weghalen, zodat jij weer zelfbewust kunt optreden en stralen op dat podium!

Hieronder vindt je een overzicht over alle thema's die we kunnen behandelen en verschillende methodes die ik gebruik om je optimaal te kunnen helpen met jouw vraagstuk. 
Elk coachingstraject wordt individueel samengesteld, want jij bent uniek. Wat er uiteindelijk in jouw coaching pakket zit gaan we na een eerste gesprek samen vastleggen.
Of je nu beter wil leren dansen/zingen/acteren, leren omgaan met tegenslagen of dat er iets anders is dat je wilt aanpakken; als artiestenbegeleider sta ik graag voor je klaar!

 

Neem contact met mij op om samen te kijken hoe ik je kan helpen op jouw pad naar succes.

Mentale coaching - dag, blokkades!

Mentaal fit
voor het werkveld

Meestal zit de oorzaak voor artiesten, die uiteindelijk ondanks hun passie met het vak stoppen, op mentaal vlak.

Het theatervak is niet altijd even makkelijk. Je wordt constant geconfronteerd met meningen en kritiek van anderen. Omdat jij het product bent kun je dit makkelijk persoonlijk opvatten en je zelfvertrouwen kan een flinke snauw krijgen. 

Dit kun je alleen maar aan als je sterk in je schoenen staat. Of niet soms?

De sleutel naar succes is jouw authenticiteit.

Je moet weten waar je staat, wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw valkuilen zijn. Door volledig jezelf te (kunnen) zijn, onderscheid je vanzelf van de rest. Want dat wat jou uniek maakt, is jouw kracht en maakt jou niet inwisselbaar voor anderen.

Dit geldt voor jouw vakgebied maar zeker ook op persoonlijk vlak!

In de coaching sessies gaan wij daarom op zoek naar jouw authentieke zelf: Wie ben jij? Wat is jouw drijfveer? Waar liggen jouw krachten? Waar zal je aandacht aan moeten geven?

 

Bijkomend is het makkelijker om je doel te halen als je deze helder voor ogen hebt. We gaan daarom in onze gesprekken ook dieper in op wat je van het theatervak verwacht. Waar zie je jezelf? Welke rollen zou je willen spelen? Welke stukken zou je het liefst willen doen? Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? Is dit reëel? 

 

In deze zoektocht kun je ook nog een ander aspect tegenkomen: gebeurtenissen uit je verleden kunnen je namelijk zodanig belemmeren dat je hier, zonder het te weten, hinder van ondervindt. Ben je gepest? Heb je vaak gehoord dat je iets niet kan? Heeft iemand (te) hoge verwachtingen in jou (misschien heb je die zelf wel)? 
Dit kunnen ook onbewuste dingen zijn.

Om deze alsnog op te kunnen sporen gebruik ik voor de coaching een aantal krachtige methodes (klik op de methode om meer over te lezen):

Hartcoherentie  - relaxed auditie doen zonder stress

Progressive Mental Alignment - zeg spoken uit het verleden gedag

The Work - neem afscheid van beperkende overtuigingen die je (onbewust) tegenhouden

The Journey - je lichaam als raadgever

Musical

De "koningsdiscipline" van zang, dans EN spel is musical. Hierbij komen alle disciplines bij elkaar. Om dit te doen moet je een allrounder in je vak worden, die ook daadwerkelijk alles tegelijk kan doen. Ook al ben je meer een zanger of acteur of juist een betere dansers, in een show zal je altijd van alles wat moeten doen.  

Ben je al goed in één of twee van de drie disciplines maar de derde zit je op verschillende manieren dwars? Of weet je niet zo goed in welke musical nou met jouw speciaal pakket aan vaardigheden past? 

Door mijn ruime ervaring als allrounder in de musicalwereld en als jurylid en deel van het artistieke team weet ik hier raad mee. 

We vinden de juiste plek voor jou! 

Als Oostenrijkse, die in Nederland Nederlands heeft geleerd, ken ik de valkuilen van deze beide talen. Door mijn werk als vertaalster heb ik mijn woordenschat steeds meer uitgebreid en kan ik je daarom snel en doelgericht met het begrip van de taal en je uitspraak helpen. En omdat ik zelf in Duitsland in het theater heb gewerkt, ken ik de theaterwereld en gebruiken daar goed. Dit kan jou een voorsprong opleveren.

Wil jij deze overstap maken?

Door mijn connecties en ervaring in Duitsland heb ik genoeg kennis over de Duitse markt om samen met jou een passende plek voor je te vinden.

Ik laat je zien waar je audities kunt vinden, help je bij het opstellen van een sollicitatie-mail, kijk mee in de correspondentie met de potentiële opdrachtgever en help je bij het doorlezen van documenten.

Opeens
ben je
ondernemer

In het theatervak heb je vrijwel nooit een vaste baan. Hierdoor ga je van contract naar contract. Heb je veel verschillende losse opdrachten? Dan kun je deze steeds laten verlonen door een verloningsbedrijf of je kunt freelancer worden. Het is echter wel slim om goed over deze keuze na te denken.

 

Als freelancer heb je een aantal belastingtechnische voordelen, maar er komt ook veel extra werk bij kijken. Je maakt bijvoorbeeld je eigen facturen en je moet je administratie goed op orde hebben. Veel mensen denken hier te makkelijk over en lopen vervolgens tegen een hoop dingen aan.

 

Samen kijken naar jouw situatie. Ben jij geschikt voor het ondernemerschap? En hoe bepaal jij je eigen tarief? 

We kijk naar de volgende onderdelen: 

 • Inschrijven bij de KvK (welke naam ga je gebruiken, etc.)

 • Opzetten van je administratie

 • Facturen schrijven

 • Boekhouding

Zo kun jij met een zeker gevoel jouw eigen onderneming beginnen.

Ben je klaar om er volop voor te gaan? Neem vrijblijvend contact op en laat ons kijken wat ik voor je kan doen!

of wil je liever live contact?

Tekstbegin
Breath Flow Pilates
Breath Flow Pilates

Breath Flow Pilates voor body and mind - fit voor elke uitdaging

Musicalauditie Duitsland
Duits voor
musicalartiesten

Coaching specifiek voor

de Duitse musical markt

Freelancer worden

Hulp bij opzetten van je eigen  onderneming

Mentale Coaching
Praktijkgerichte coaching

Coaching in zang | dans | spel

Kickstart - 
De analyse

Een ideaal traject om mee te starten is de “Kickstart”. In twee sessies gaan we achterhalen waar je nu staat en maken we een plan van aanpak aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat heb je tot nu toe gedaan?

 • Wat kun je nu?

 • Welk type ben jij?

 • Welke stijl past het beste bij jou?

 • Welke musical en rol past bij jou?

 • Wat wil je graag doen?

 • Wat houdt jou tegen om daar te komen?

 • Waaraan moet nog gewerkt worden om dat doel te halen?

 • Welke stappen moet je in het vervolg gaan zetten?

Hoe doen we dit? Klik hier voor verdere informatie.

Dans

Dans niet je sterkste kant? Of moet je een nieuwe stijl voor bijvoorbeeld een auditie aanleren? Of wil je een eigen stuk choreografie maken?

We kijken samen naar je dansvaardigheden en werken aan het verbeteren van jouw danstechniek vanaf het punt waar je nu staat. 

Dit kan in een tal verschillende dansstijlen:

 • Klassiek ballet 

 • Spitzetechniek (dit vereist een bepaald technisch level)

 • Jazz | musical | showdans - hieronder vallen ook specifieke stijlen zoals Charleston, Fosse, Latin, etc.

 • Tapdans

 • Partnering | Lift techniek

 • Moderne dans | Contemporary

 • Streetdance | Hip Hop | Commercial

De dansstijl is eigenlijk onbelangrijk. In de coaching versterken we precies wat jij nodig hebt en binnen jouw fysieke mogelijkheden ligt.

Hierbij zullen we altijd met een korte warm-up starten en daarna aan jouw vraagstuk werken. 

Zang |
Zangtechniek

Het belangrijkste is: Wat wil jij graag leren? 

Of je nou een nummer voor een auditie moet voorbereiden, je repertoire wilt uitbreiden of gewoon een bepaalde klankkleur beter onder de knie wil krijgen, je hebt het zo voor elkaar! 

We werken met CVT (=Complete Vocal Technique). In deze zangtechniek wordt vanuit bepaalde klanken gewerkt, die automatisch je techniek aanpassen. Je past dit direct in het nummer toe, dat je wil zingen. 

Ook aan je muzikaliteit gaan we sleutelen. Hoe zou het zijn om een lied helemaal je eigen te kunnen maken? Je eigen 'flavour' toevoegen? We gaan op zoek naar jouw stem, timing en invulling. 

 

Wat misschien zelfs nog belangrijker is dan de techniek is het gevoel waarmee je zingt. Zelfs met een vlekkeloze zangtechniek kan het nog zijn, dat je niet geraakt wordt door iemands stem. 

En het maakt niet uit, in welke zangstijl je zingt, deze techniek kan voor alle zangstijlen ingezet worden. 

In een coaching sessie met zang gaan we ook op je ademsteun in, ontwikkelen samen een individuele inzing-routine voor jou en werken gericht aan jouw coachingvraag. 

Spel

Acteren is niet alleen een trucje. Hoe dichter je bij jezelf kunt zoeken naar bepaalde emoties, hoe geloofwaardiger je een personage neer kunt zetten.

 

Uitgaand van jouw ervaring gaan we de verdieping in. We gaan op zoek naar het antwoord op ‘de vijf W’s’. Wie, wat, waar, wanneer, waarom? Als je een personage speelt is het belangrijk om deze rolverdieping voor jezelf helder te hebben.

 

Verder gaan we proberen om zo dicht mogelijk bij jouw eigen emoties te komen en ervoor te zorgen dat je deze kunt inzetten voor een bepaalde rol.

Pilates

Breath Flow Pilates - Fit body equals fit mind

Live online -
via Zoom

Als zanger, danser en acteur is je lijf je instrument. Daarom is het essentieel dat je je lijf goed onderhoudt. Zeventien jaar geleden heb ik voor mezelf de perfecte manier gevonden om dit te doen: Breath Flow Pilates!

Terwijl ik het liefst zware en technische lessen deed, is dit iets waar ik in ben blijven hangen.

Waarom? Het heeft me van mijn rugklachten afgeholpen en mijn zang heeft meer 'body' gekregen. Verder geeft het gewoon heel veel energie en door de werking op je diepe spieren wordt je lichaam steeds sterker. Hierdoor kan je lichaam veel meer aan, wat handig is als je in verschillende stijlen wilt dansen.

Wat is er zo bijzonder aan? Lees hier verder.

On demand

Even geen tijd om in de ochtend deel te nemen? Dan kun je altijd de les van de dag “on demand” volgen. Zo blijf je alsnog fit, in je eigen tijdsschema. 

Klik hier om direct naar de video te gaan.

Auditievoorbereiding
Duits voor musicalartiesten

Auditie 
in het Duits

Voorbereiding

Vaak krijg je wat materiaal opgestuurd. Is dit niet zo, dan gaan we op zoek naar materiaal dat bij jou past en daaraan sleutelen.

Als je een lied in het Duits moet zingen, lopen we de hele tekst door op uitspraak en vertalen de tekst, zodat je weet wat je zingt.

We kijken ook samen hoe je je kan voorstellen bij de jury en bespreken wat je misschien in Duitsland tegen kan komen bij een auditie. 

Contracten

Als het is gelukt met de auditie gaat het proces verder. In het beste geval krijg je een contract aangeboden, uiteraard weer in het Duits.

Samen nemen we alle documenten door en bekijken de contractuele afspraken. Ik help jou bij de communicatie met de toekomstige opdrachtgever zodat je verzekerd van bent niets over het hoofd te zien en een goede indruk achter te laten.

Freelancer worden

Voor een 
baan

Heb je een theateropleiding afgerond en denk je: wat nu?

Gaat alles met het voorbereiden voor een auditie super goed, maar komt het er bij audities nooit uit?

Of heeft jouw zelfvertrouwen een knauw gekregen door de afwijzingen die je hebt gekregen?

Dan gaan we aan de slag om jou sterker in je schoenen te laten staan.

 

In dit vakgebied liggen de banen vaak niet voor het oprapen en daarom is goed presteren op een auditie heel belangrijk. Ook het hebben van een goed netwerk is heel belangrijk.. Maar hoe bouw je dat op en waar vind je de juiste audities?

 

Lees hier verder...

In Duitsland

Nederland heeft inmiddels heel wat producties in verhouding met de grootte van het land, maar dit valt eigenlijk in het niet als je het vergelijkt met de hoeveelheid producties in Duitsland en Oostenrijk. In deze landen hoort theater namelijk echt bij de cultuur en is daar ook meer subsidie voor. Daarom zijn er ook heel veel kleine theaters en producties.

 

In deze landen worden musicals en theaterstukken vrijwel altijd in het Duits opgevoerd. Om een auditie in Duitsland of Oostenrijk te doen, zal je daarom altijd een stuk, lied of monoloog in het Duits moeten voorbereiden.

Wil jij de overstap maken? Ga hier verder.

coaching zang dans spel musical
Coaching in dans|zang|spel

Coaching in

zang, dans en/of spel

Mentale Coaching
Mentale
coaching

Dag blokkades!

 

Auditievoorbereiding
Auditie-
voorbereiding

Coaching bij alle vraagstukken rondom audities, bvb voorbereiding auditiemateriaal

bottom of page