top of page
Tekstbegin

Vraag jij je bijvoorbeeld af: ”waar vind ik musical audities in Nederland?”

Ik vertel je graag hoe je deze kunt vinden, net als andere vormen van audities.

Deze heb ik hieronder voor je op een rij gezet:

Via internet

Op internet vind je natuurlijk best veel. Google maar eens gewoon 'auditie theater' en je komt snel bij talloze sites uit. Hierbij moet je goed op letten welke woorden je kiest. 

Goede zoektermen zijn 'auditie' en uiteraard waar je auditie in wilt gaan doen ('dans', 'zang', 'acteren', 'toneel', 'theater', 'musical'). Ook kun je bijvoorbeeld zoeken op 'hoe kun je auditie doen voor een film' en 'audities musical 2023'. Het kan ook helpen om een land toe te voegen aan jouw zoekopdracht (Deutschland, Österreich, England - internationaal kun je het beste in het Engels zoeken).

Goede gratis sites om op te zoeken zijn:

Dansaudities:

 

Zangaudities:

  • De Muzikantenbank

Musicalaudities: 

Spel/Filmaudities: 

Een andere optie zijn betaalde sites, waar je ook je cv kan uploaden. Het voordeel hiervan is dat je de werkgevers gericht kunt benaderen. 

In Nederland is een van de bekendste platvormen Audities.nl (https://audities.nl/).

 

Een van de bekendste betaalde sites internationaal voor theater is Stagepool. Op deze pagina vind je zo ongeveer alle banen rondom theater en tv. Je kunt zelf je zoekprofiel instellen en je cv en ander materiaal direct opsturen naar de werkgever. (zie ook 'Duitstalige audities').

Weet je welke audities voor jou geschikt zijn?

In een Kickstart traject krijg je persoonlijk advies op maat:

Via een agency

Bij een agency moet je je niet alleen betaald inschrijven maar vaak ook bemiddelingskosten betalen voor je audities. Dit kan in vorm van een ledenbijdrage of per klus.

De meeste goede Agency's vragen je om auditie te doen. Zo weten ze wat ze in huis hebben en kunnen gericht bemiddelen. 

 

Voordeel is dat werkgevers vaak een agency direct benaderen om geschikte kandidaten te vinden. Zij kiezen dan weer uit hun bestand en sturen jou gericht naar audities waar zij van denken dat jij op de beschrijving past. 

Agency's in Nederland:

In Duitsland:

Uiteraard zijn er in Duitsland ook een hoop Agency's. Een die veel met Nederlandse musicalartiesten samenwerkt is bijvoorbeeld "Die Kulturbrüder" of "Diabelli". 

De ZaV bemiddelt verschillende soorten artiesten voor toneel en tv. (Kijk op de website bij "Dienstleistungsportfolio" en klik op het vakgebied waarin je wilt zoeken.)

 

Je vindt nog veel meer bij Google met de zoektermen "musical agency / Agentur (Duits). 

Heb je een auditie en zou je graag hulp willen bij het voorbereiden?

Ga dan voor een 

Via je netwerk

Ben jij klaar voor de start van jouw carrière?

Neem vrijblijvend contact op en laat ons kijken hoe ik jou erbij kan steunen!

Als performer, docent, lid van het casting/creative team en persoonlijke coach begrijp ik dat het lastig kan zijn om auditie te doen. Omdat ik de uitdagingen van een auditie beter begrijp dan de meeste anderen, kan ik jou helpen om je op de best mogelijke manier voor te bereiden.

Ik help je om het perfecte materiaal te kiezen, uit te blinken met het materiaal dat je hebt gekregen, een auditie te doen in een andere taal (Engels, Nederlands, Duits), beperkende auditiestress en angst weg te nemen, met afwijzingen en teleurstellingen om te leren gaan, de fijne kneepjes van netwerken te laten zien en nog veel meer!

Hieronder vallen niet alleen de mensen die je kent maar ook Social Media, zoals bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Door #hashtags kun je veel vinden maar ook door simpel op een woord te zoeken.  

Een paar voorbeelden:

Praat ook regelmatig met klasgenoten of andere mensen - die je uit het vak kent - over audities en jouw eigen proces. Het lucht niet alleen op dat je met andere 'lotgenoten' kunt delen hoe het bij jou gaat maar je komt ook misschien weer nieuwe dingen te weten.

En vergeet ook niet bij een auditie met je mede-auditanten te sparren. 

Don't be shy! Iedereen in het theatervak moet vaak auditie doen en zit waarschijnlijk met dezelfde dingen als jij. :) 

Zitten je zenuwen je dwars bij de auditie?

Volg dan het 5-stappen-plan van

Via een agent

Een agent in dienst nemen klinkt misschien very Hollywood maar vooral als je het zelf lastig vindt om met toekomstige werkgevers te communiceren kan het voor jou de uitkomst zijn. 

Agenten hebben vaak connecties en informatie, waar jij privé niet zo makkelijk aan kunt komen. Ze krijgen audities vaak direct van een theater of company doorgespeeld en maken dan een keuze wie uit hun bestand bij de rolomschrijving past. 

Het 'nadeel' hiervan is dat jij een percentage van jouw salaris aan de agent betaald. Echter, als het een goede agent is, gaat hij er bij de onderhandelingen met je toekomstige werkgever rekening mee houden, zodat jij daar financieel gezien weinig van merkt. 

Ik zelf heb in mijn eigen carrière nooit met een agent gewerkt en alles zelf geregeld. Maar zoals ik al zei, is dat zeer persoonlijk. Alsnog heb ik via andere wegen met agenten kennis mogen maken, waar ik jou uiteraard graag heen bemiddel.    

of heb je een brandende vraag waar je direct antwoord op wilt?

bottom of page